T.C. KIRKLARELİ ÜNİVERSİTESİ
Mimarlık Fakültesi

Fakültemiz Mimarlık Bölümü 4. Sınıf Öğrencimiz Zeynep Daşdemir'in Başarısını Kutluyoruz.

16/05/2022 11:58:22 - 16/05/2022 11:58:22 - 747 Okunma

Fakültemiz Mimarlık Bölümü 4. Sınıf Öğrencimiz Zeynep DAŞDEMİR'in başarısını kutluyoruz.

Yozgat Bozok Üniversitesi, Mühendislik-Mimarlık Fakültesi Mimarlık Bölümü tarafından 21-27 Şubat 2022 tarihleri arasında düzenlenen “Mekânı Nasıl Algılarsın?” Workshop çalışmasında ekip liderliğini yapan öğrencimiz ekibi ile birlikte “Üçüncülük” ödülü kazanmıştır. Workshop çalışmasında, 8. Grup ekip başı olan öğrencimiz, 4x4x4 boyutlu küpün içerisine “Ontoloji ve Mimarlık Diyalektiği” tasarımı ile ekip çalışmasında, Prof. Dr. Nazan KIRCI yürütücülüğündeki sekiz jüri üyesiyle birlikte açık jüri değerlendirmesi sonucunda, üçüncülük ödülüne 8. Grup olarak layık görülmüştür. Öğrencimizin başarısını kutluyor ve başarılarının devamını diliyoruz.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

PROJE RAPORU

Platonun mağara alegorisinde, zincirle mağaraya bağlanmış insanların kendi gerçekliklerini mağara duvarına yansıyan gölgeler üzerinden tanımladıkları evren metaforu tasarımımızın çıkış noktasını oluşturmaktadır. Işık, gölge ve illüzyon ile oluşturduğumuz enstalasyon rotası üzerinde varlıklarını gölgeler ve yanılsamalar şeklinde algılayan kullanıcıyı “ben kimim?”, “yanılsamalarım gerçeklik midir?” sorularına yönlendirdiğimiz, mekan ve insan ontolojisinin (varlık felsefesi) vurgulandığı felsefi bağlam benimsenmiştir. İnsan-mekân diyalektiğinin, mekân-insan etkileşimine evrildiği gerçeklik algısı bizi “Mekân bizi algılasaydı eğer algıladığımız gerçeklik neleri değiştirirdi?” sorusuna yönlendirmiştir. Tanımlanan 4X4X4 ölçülerindeki mekanda, idealar kuramından gerçeklik algısına doğru giden bir sirkülasyon düzlemi oluşturmak amacıyla hacim ikiye bölünmüştür. “Animizm” kavramının mekânda yansıtılmasıyla kullanıcının mekânı algıladığı gibi mekânın da kullanıcıyı algıladığı ve buna bağlı olarak kullanıcının hareketiyle birlikte şekil ve yön değiştirdiği dinamik mekân örgütlenmesi oluşturulmuştur. Kendi varlığımızı ve gerçekliği sorguladığımız başlangıç noktasından, içinde olduğumuzu düşündüğümüz, hissettiğimiz mekânın da kendi eylemliliğini oluşturduğu, yok ettiği ve hatta hiçliğe doğru ilerleyerek oluşturduğu hikâye belki de ontolojinin bir illüzyonudur.

 

       

 

 

 

 

Hazırlanan projeye ait görseller (8.Grup: Zeynep DAŞDEMİR-KLÜ, İlayda ÇAMUR-YOBÜ, Metehan BAĞÇECİ-YOBÜ, İbrahim İŞLER-YOBÜ)

Workshop

Facebook Twitter Google Plus
Telefon Tablet Bilgisayar Bu website tüm cihazlarla uyumludur.