T.C. KIRKLARELİ ÜNİVERSİTESİ
Mimarlık Fakültesi

2023 Yks Ile Fakültemize Yerleşen Öğrencilerimizin Ders Muafiyet Başvurusu

14/09/2023 12:14:06 - 14/09/2023 12:14:06 - 1350 Okunma

2023-2024 Akademik Yılı Güz Dönemi’nde Fakültemize YKS ile kayıt yaptıran ve daha önce bir yükseköğretim kurumundan almış olduğu derslerden muafiyet talebinde bulunmak isteyen öğrencilerimizin; Ders Muafiyeti Başvuru Formu (tıklayınız), onaylı Transkript Belgesi ve onaylı ders içerikleri ile birlikte 20 Ekim 2023 tarihine kadar Fakültemiz Öğrenci İşleri Bürosuna başvuru yapmaları gerekmektedir. İlgili tarihten sonra yapılan ders muafiyet talepleri, "Kırklareli Üniversitesi Ön Lisans ve Lisans Muafiyet ve İntibak İşlemleri Yönergesi" gereği dikkate alınmayacaktır.

 

 

Ders muafiyeti ile ilgili detaylı bilgi aşağıda yer almaktadır.

 

Kırklareli Üniversitesi Ön Lisans ve Lisans Muafiyet ve İntibak İşlemleri Yönergesi

Muafiyet Başvuru Esasları

MADDE 5- (1) Üniversitenin ön lisans ve lisans programlarına kayıt yaptıran öğrenciler,

a) Daha önce öğrenim gördükleri yükseköğretim kurumlarında almış ve başarmış oldukları derslerden muaf olmak için Üniversiteye ders kaydını yaptırdığı ilk yarıyılın/yılın ikinci haftasının sonuna kadar muafiyet başvurusu yapmak zorundadır. Muafiyet başvurusu bir kez yapılır, muafiyeti reddedilen ve süresi içerisinde başvuru yapılmayan derslerden muafiyet talep edilemez.

b) İlgili birime daha önce almış ve başarmış olduğu tüm derslerin hangilerinden muafiyet talep ettiğine ilişkin dilekçe, ekinde daha önce öğrenim gördüğü yükseköğretim kurumu tarafından onaylanmış ders içerikleri ve not durum belgesi (transkript) ile başvurmak zorundadır. Fotokopi, faks, onaysız ve eksik belge ile yapılan başvurular değerlendirmeye alınmaz.

c) İleriki yarıyıllarda/yıllarda sadece eğitim-öğretim programlarına sonradan konulacak derslere ilişkin muafiyet talepleri yapılabilir. Bunun dışında, muafiyet talebi ya da yapılmış olan intibak işlemlerinin iptaline veya değişikliğine yönelik istemde bulunulmaz.

Muafiyet ve İntibak İşlemleri

MADDE 6- (1) Komisyon, yapılan başvuruları 5 (beş) iş günü içerisinde değerlendirir. Başvurular, Komisyonunun önerisi doğrultusunda Birim Yönetim Kurulu tarafından değerlendirilerek nihai karara bağlanır. Yönetim Kurulu kararında öğrencinin daha önceki yükseköğretim kurumunda alıp başarılı olduğu derslerin kodu, adı, AKTS'si ve başarı notu ile muafiyet verilen derslerin kodu, adı, AKTS'si ve başarı notları güncel intibak formunda gösterilir.

(2) Öğrenciler, ders muafiyet işlemleri tamamlanana kadar muafiyet talebinde bulunduğu derslere devam eder.

(3) Öğrencilerin, daha önce öğrenim gördüğü başka bir bölümde/programda alıp başarılı olduğu derslerden muafiyet talebinde bulunmaları halinde; muafiyet alabileceği toplam AKTS o bölümdeki/programdaki toplam AKTS'nin %50'sinden fazla olamaz. Muafiyet istenen derslerin AKTS miktarı %50'den fazla ise en yüksek notlar dikkate alınarak muafiyet verilir.

(4) Kural olarak muafiyet istenen derslerin zorunlu/seçmeli olması durumuna veya adının eşdeğer sayılacak ders ile birebir aynı olmasına bakılmaksızın ders içeriği uyumlu ise eşdeğer kabul edilir. Komisyon öncelikle dersin içeriği, AKTS’si, saati ve yerel kredisini dikkate alır. Ancak Komisyonun her durumda ilgili dersin muaf sayılması için takdir yetkisi vardır. Eşdeğersayılacak bir derse karşılık birden fazla dersten muafiyet talep edilmesi veya birden fazla dersin bir derse karşılık gelmesi halinde muafiyet için yukarıdaki hükümler uygulanır. Muafiyet verilen dersler ile Üniversitenin ilgili bölümünde/programında alınması gereken tüm dersler belirlenerek, öğrencilerin hangi yarıyıla/yıla intibak ettirildiğine karar verilir.

(5) Yurt içi veya yurt dışı proje, staj, uygulama, laboratuvar gibi mesleki ders ve çalışmalara muafiyet verilebilir.

(6) Öğrencinin transkript belgesinde "Başarılı", "Geçer", "Muaf”, "Yeterli" ve benzeri olarak ifade edilmiş başarı notlu derslere "Başarılı" (BL) notu verilir, dersin AKTS'si varsa toplam AKTS'ye dahil edilir ancak genel not ortalamasına katılmaz. Öğrenciler derslerden 100 üzerinden aldığı notu belgelendirdiği takdirde Kırklareli Üniversitesi Ön Lisans ve Lisans Eğitim ve Öğretim Yönetmeliğinde yer alan not aralıkları esas alınarak başarı notu verilir ve genel not ortalamasına katılır.

(7) Muafiyet değerlendirmesinde bir dersin notunun DD veya üzeri olması gerekir. Öğrenciler DD ve DC harf notlu dersler için genel not ortalaması 2,00’nin altında ise o derslerden başarısız, genel not ortalaması 2,00’nin üzerinde ise ilgili Komisyon tarafından o derslerden başarılı sayılır.

(8) Öğrencilerin önceki diploma programından aldığı ve başarılı olduğu derslerin intibakı yapılarak, bu derslere ilişkin daha önce alınan notlar transkripte işlenir ve not ortalamasına eklenir. Muafiyet verilen derslerin AKTS'leri mezuniyet için gerekli olan toplam AKTS hesabına dahil edilir. Diğer yükseköğretim kurumlarında alınıp başarılı olunan derslerin muafiyet işlemlerinde; birden fazla ders, bir derse eşdeğer sayılmış ise bu derslerin genel not ortalaması, bir ders birden fazla derse eşdeğer sayılmışsa ilgili dersin notu eşdeğer derslerin harf notu olarak aynen sisteme girilir. Öğrencilerin önceki diploma programından farklı yükseköğretim kurumundan/kurumlarından aldığı notların değerlendirilmesi talep edildiğinde muafiyet işlemi yapılmış ise ilgili kurul kararının veya muafiyeti gösterir belgenin ilgili birime sunulması gerekmektedir.

(9) Dikey geçişle gelen öğrencilerin mezuniyetlerinde, genel not ortalamaları, ön lisans programında alınarak lisans programına intibakı yapılan dersler ile lisans öğretimi sırasında aldığı dersler üzerinden hesaplanır.

(10) Örgün, açık veya uzaktan yükseköğretim programlarında alınan ve başarılı olunan Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi, Türk Dili, Yabancı Dil ortak zorunlu dersleri için muafiyet verilirken dersin içerik ve kredi miktarı dikkate alınmaz.

(11) Öğrencilerin muafiyetleri yapılırken, muafiyet verilen derslerin AKTS toplamı 1. sınıfta almaları gereken toplam AKTS'nin %50'sini karşılıyorsa 2. sınıfa, 1. ve 2. sınıfta almaları gereken toplam AKTS'nin %50'sini karşılıyor ise 3. sınıfa intibakları yapılır. Muafiyet verilen derslerin AKTS toplamı sonucunda öğrenci en fazla 3. sınıfa intibak ettirilir. (Ek Madde 1 Uygulama İlkeleri ile yatay geçiş hariç)

(12) Açık ve uzaktan öğretim yükseköğretim programlarında öğrenim görülen dersler için (Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi, Türk Dili, Yabancı Dil dersleri hariç) muafiyet ve intibak işlemleri yapılmaz ancak yatay ve dikey geçişlerde bu hüküm uygulanmaz.

(13) Aynı anda bir ön lisans ve lisans öğrenimine devam eden öğrenciler, kayıtlı olduğu programlardan birinden almış oldukları dersleri, diğer programın eşdeğer derslerine karşılık muafiyet talebinde bulunamaz.

(14) Muafiyet ve intibak sonuçlarına itirazlar, muafiyet işleminin kesinleşip öğrenciye bildirildiği tarihten itibaren en geç 5 (beş) iş günü içinde ilgili birime yapılır.

Ders Muafiyeti

Facebook Twitter Google Plus
Telefon Tablet Bilgisayar Bu website tüm cihazlarla uyumludur.